Monday, May 31, 2010

Dinner @Bangkok Station

Hari Jumaat malam yang lepas, aku dan my hubby membawa atif dan adik2ku widad dan amal makan2 di Bangkok Station..dah kami je yang tinggal kat rumah, boring makan kat rumah je..so aku membuat keputusan nak makan kat luar..mula2 tu taktau nak makan kat mana..tanya kat widad n amal kot2 depa ada special request..depa pun tktau nak makan kat mana..suddenly teringat pulak satu tempat yang dicadangkan dalam satu group di FB iaitu Penang Halal Food (kalau tak salah aku le..)..Bangkok Station dekat je dengan rumah aku, dalam kawasan Taman Pauh, Permatang Pauh, Seberang Perai..kalau siapa2 yang biasa lalu Jalan Baru untuk ke Penang Bridge atau Butterworth pun boleh nampak kedai ni dari jalan besar..

Bangkok Station

widad n amal..


Masa kami sampai restoran tu dalam pukul 8.45pm tu takdela ramai orang sangat..pastu masuk jam 9pm tu memang ramai..full house! Aku ni tak pandai nak review pasal restoran dan makanan..so aku menulis ikut apa yang aku lihat dan rasa je lah ye :D Suasana restoran bagi aku oklah...sederhana..sesuai untuk makan bersama keluarga dan juga untuk ber'dating'..huhuuhu..kalau dilihat pada menu makanan, makanan thai ada banyak set..à la carte pun ada..so kalau datang berdua je tu tak payah la nak order set kan..western food pun banyak pilihan jugak..malam tu kami order makanan thai Set A (untuk 5 orang)..Set A ni harga dia RM65...servis boleh tahan cepat jugak walaupun ramai orang..tak tunggu lama pun..sebab daripada apa yang aku tengok (sempat intai2 dapur depa) tukang masak memang ramai..

Tomyam sedap jugak..tomyam yang ada santan sikit2 tu kan..apa ke nama dia aku tak ingat..yang penting tomyam tu tak banyak 'sampah sarap' (hihihi...serai,bawang, lengkuas dan lain2) tomyam kat sini adalah tomyam seafood..sebab dalam tu ada ketam, udang, sotong, lala..

Selain tomyam, ada ikan 5 rasa..mula2 tu dok fikir jugak apakah yang 5 rasa itu?hihi..tapi ikan tu memang sedap betul la...amal kata macam ada rasa mustard skit..aku rasa camtu gak..dengan taburan cashew nut di atasnya..kuahnya yang pedas..memang kena betul ngan tekak aku ni..kat belakang ikan tu adalah telur dadar dan ayam goreng kunyit..ayam kunyit tu kureeengg sikit lah..ayam keras..dan kalau tak masuk dalam set sekali pun takpa kot...sebab kami tak makan sangat pun ayam tu..last2 tu terpaksa jugak makan sikit..sayang takut membazir pulak kan..huhuhu..


Seterusnya, asparagus goreng dengan udang..sedap jugak..digoreng biasa2 je ngan sos tiram..tapi ok..ada kelainan sikit lah daripada kailan ikan masin je tiap2 kali makan kat restoran thai :)

Yang ni udang goreng tepung kegemaran si tecik atif...uihhh dia sorang je dah berapa ekor...suka betul dia..udang besar2 jugak..tepung yang salut udang tu pun rangup..cicah dengan sos thai..yummyyy!!!

Menu terakhir ni ala2 surprise sikit..sebab taktau apa ada kat dalam (tak ingat dalam Set A tu ada apa, main order je :D )

Beginilah rupa di dalam aluminum foil itteww..wangi sangat bau dia..alaa..macam pais ikan yang kita buat kat rumah tu kan..tapi yang ni bukan pais ikan..tapi pais seafood..isi dia macam tomyam tadi jugak..ada ketam, lala, udang dan sotong...sedappppp, wangiiii dan pedassss! Meja kami memang penuh sangat, sampai terpaksa satukan makanan2 tu..bila nasi dah sampai lagi lah penuh meja..dah mana aku tau lauk banyak camtu..overall berpuas hati dengan makanan dan harga di Bangkok Station..kecuali untuk ayam keras tuh..dan waitress yang agak blur sampaikan 'lime juice' pun dia taktau apa dia..hihihi..minuman pun ok jugak..so, kawan2 yang belum pernah ke Bangkok Station..bolehlah mencuba ye..mungkin aku akan ke sana lagi dan cuba menu2 yang lain pulak..en3 ini diakhiri dengan gambar2 si tecik atif :)

12 comments:

[-suziey-] said...

wee sedap lazat..adeii laparrrrr

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

sedapnyer lauk pauk tu...meh kirim sini sikit...tantek la baju bee tu

Jiejah @ Iza said...

fuhhh look marbelesss dgn harga 69++ ???
mmg berbaloi² hehehe.

madamzu said...

tak ajak pun...huhuhu.. Anyway, the food look tempting n mouth watering, yaa..nie ambil gambar pakai amar nye SLR ke???

Izan Ishak said...

ini mmg betul2 makanan yg best nih. kalau ada rezki boleh sampai sana lepas ni..kena cuba!

ayah,ummi, farish said...

sedapnyer tgk..nk sikit..hehehehhe

Zareda Norman said...

wah bagus ni.. boleh try bila ke penang nanti, tapi bagilah direction jelas sikit nak kesana

Kauthar said...

suziey:memang sodap!hihihi..lunch makan sedap2 ek :)

anje:mai la penang, nnti saya belanja makan kat situ..baju bee tu beli online..ada jual yg design ladybird jugak..selesa baju tu rasanya..atif suka!


kak jiejah: harga Set A tu RM65..sekali ngan air RM74 je akak..memang berbaloi-baloi :D


madamzu:kak ida..nanti kita p ok!amar tk terlibat k..


kak izan:nanti sampai kulim..mai penang k..saya belanja akak tau!


kak maya: nanti akak pun mai jalan2 penang gak k :)


zareda:bagus..memang bagus..restoran tu dekat taman pauh, dekat uitm permatang pauh..kalau nak p nanti contact k..leh bgtau ngan lebih detail lagi ye..

rynas said...

uits makan lagi..bleh masuk rancangan Jalan-jalan Cari Makan

Anonymous said...

Pasal waitress taktau lime juice sorry k. Maklum la pelayan banyak dari Pattani.

Psl Aym goreng kunyit yg keras kedekung tu nanti akan di disaran kepada boss..

Anonymous said...

ada contact number restoran tu tak?

Anonymous said...

www.bangkokstation.com.my