Monday, May 17, 2010

..cerita di pagi sabtu..


Sabtu dan Ahad yang lepas merupakan hari2 yang agak memenatkan..sabtu bergotong-royong di luar rumah..ahad pulak hari mengemas bilik sedunia...hihihi..dan meng'iron' baju sebakul..uihhhh..berpeluh sebaldi jugak le dibuatnye..kuingkuing..tapi dalam kepenatan tu, perasaan amat gumbira dan puas hati sekali sebab banyak perkara yang menyerabutkan kepala telah selesai..yahooo!!! So, hari ni datang ofis dengan senyuman manis ye kawan2 :)



Hari Sabtu kebetulan adik2 aku nuha dan amal ada di rumah..so aku dengan suka hatinya melantik diri sebagai pengarah projek 'mengarahkan' adik2 untuk bersama-sama menjayakan misi menghapuskan rumput rumpai yang semakin bermaharajalela..maklumlah musim hujan nih..ni jugak adalah bagi memenuhi permintaan mama pada Hari Ibu minggu lepas..huhuhu..





ada apa pulak nih?



hihi..acara membeli 'cucoq' di pagi hari..




Acara membeli 'cucoq' ni selalunya berlaku 8.30am..abang kuih ni masa aku ambik gambar siap tanya lagi, nak masuk newspaper ke masuk blog nih?amboi2 abang kuih pun baca blog ke? (lupa pulak aku nak promote blog aku kat dia pagi tu..hihihi)..abang kuih ni 'mat smart' tau..memang jenis kemas dan pembersih sangat (tengok cara dressing dia la kan)..kuih pun sedap2..yang kat sebelah mama tu Tok Ayah aku..dah berusia 80-an tapi masih sihat.. alhamdulillah..atif pun bangun awal..konon2 nak 'membantu' le kot dalam acara gotong-royong nih..



Ni adik2 aku nuha (baju biru) dan amal (baju hitam) dok menyapu kat luar rumah..nampak kan rumput banyak tu? Tapi kat tepi rumah ni mama kata tak payah cabut, nak racun je..so kat situ sapu2 je la..


Macam ni lah keadaan kat belakang rumah aku yang ditumbuhi rumput yang melampau banyak sampai tak nampak tanah dah..



Jeng je jeng..haaa..ni gambar selepas ye...seronok sangat sebab dah berjaya men'clear'kan rumput rumpai...berjaya jugak akhirnya..ni adalah hasil usaha sama aku dan amal..nuha tak berani nak cabut2 rumput ni sebab dia takut terjumpa cacing..kikiki..dia buat part sapu2 jee...




Atif pun busy jugak dengan aktiviti dia sendiri...bukan main seronok lagi tambah2 ada geng..sepupu aku hidayat memang selalu datang weekend..atif kalau ada si hidayat ni dia memang happy lah..ada orang nak melayan dia main :)





Lepas dah penat2 kat luar rumah, nuha mengetuai acara BBQ untuk lunch pulak..i like!!! Macam tu lah kisahnya di pagi sabtu nan indah...

11 comments:

ayah,ummi, farish said...

lps nie bersihkan umah akk lah yer..hehehehheh

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah rajinnyer mengemas....cop2 cucoq tu ape ek???

Kauthar said...

ummi farish:boleh akak..nnti saya hantar kakitangan2 saya ye..ahaks!

anje:hihihi..kami memang rajin!hahahah..sori maaa lupa nk translate kat entry..cucoq tu cucur la maksudnya..kalau kt utara ni semua kuih kami panggil cucur..

sayangsayangibu said...

cucuq..
hehehe..kami pun belajar sebut kueh tu cucuq
tp guna tang balik utara sajok..

tok:meh makan cucuq nih banyak nih pak teh hangpa p beli tadi..

sya:uikss...cucuq ni jejemput ke?
sekali tengok, errppp

kuehmueh...hahahahaha...layan janji sedap dan kenyang ;o

A D I A said...

aktivit sihat weekend lepas ye, badan sihat otak cergas :D tul tul, ok tu lepas pnat bekerja berbbq plakkk, ganjaran yg lumayan hehe.

shaliza said...

rugi aku x p time bbq..hehehhe-arin-

Kauthar said...

kak eja: tu la pasal..kalau bukan org utara cucuq tu mcm jemput2 kan..suami saya pun terconfius masa dulu2..hihihi..cucuq pisang bukannye jemput2 pisang tp pisang goreng..kalau jemput2 pisang kami panggil cokodok..huhu

adia:ha..mmgla..mula2 kuarkan peluh pastu tambah lemak pulak..takde maknanyee :D

arin:tkdela bbq apapun..tu la hang..lain kali kena mai selalu..mana tau langkah kanan!

rynas said...

ohh saya org utara Parit Buntaq..mmg panggil cucuq..

Kauthar said...

rynas:hihihi..kita serupaaaa..

♥etiey erywan♥ said...

rajinnya... bagusla... jom ke setapak garden gak..ahhahaha..part time work..

Kauthar said...

etiey: huhuuhu..jauh sangat maa..terpaksa la bayar travelling cost skali nih..kuingkuingkuing :D