Thursday, May 20, 2010

Atif @ ACC (May 2010)

Semalam ke ACC untuk chemo maintenance atif yang ke-3..atif pun bersemangat bangun awal..selalunya kalau nak ke hospital pagi2 ni aku lap je badan dia sebab dia taknak bangun..semalam lain pulak ceritanya..aku dah siapkan air nak lap badan atif,tup2 tengok dah bangun dah dia..siap nak pi mandi terus! Dalam kereta atif tertidur..ngantuk sangat le tu :D Kalau nak ke ACC pagi2 ni, baba yang akan hantar aku, atif n mama..ofis baba pun kat area pulau sana, so sekali jalan je la..


Untuk appoinment kali ni, atif kena check darah, jumpa Dr Yeoh dan masuk ubat chemo VCR (VCR ni prosedurnya 2 bulan sekali..sikit jee..tak sampai 5ml kalau tak salah aku la kan..) Disebabkan nak kena masuk ubat, terpaksalah cucuk di tangan untuk pasang line..selalunya kalau nak ambik darah nurse buat 'finger prick' je (ambik darah kat jari)..nangis jugak la sikit masa nak cucuk tu..dah lama kan tak kena cucuk2 ni..nasib baik Kak Fiza yang cucuk tu cekap..selalunya kalau Kak Fiza yang buat..sekali je dah dapat urat dah..



tangan atif yang dah kena pasang line



Bila dah dapat sampel darah aku kena hantar kat lab untuk buat Full Blood Count (FBC) test..kat lab kalau sikit orang takpe..kalau ramai (especially hari isnin) jawabnya tunggulah sampai sejam lebih..semalam tak sampai 5 minit aku tunggu..tengok2 dah siap dah..tergezut beruk jugak..hihihi (awal salah..lambat pun salah :P) Nengok dari resultnya darah si atif, nampaknya ok..alhamdulillah..


kat lab..tunggu FBC result

Atif tak sempat nak breakfast kat rumah pagi tu, so bawak bekal sekali..makan sementara tunggu nak jumpa Dr Yeoh..selalunya memang bawak bekal nih..bukan untuk atif je..untuk mama n mak tok atif skali..hihi..



atif makan nasi lemak 2 bungkus tau!



Kitaorang sampai kat ACC dalam pukul 9,masa tu tak ramai orang lagi..start pukul 10 dah ramai orang..so dapat la giliran awal skit..tapi kalau dapat awal pun, tkdela dapat jumpa Dr Yeoh awal sangat..selalunya bila Dr Yeoh dah habis round kat wad baru la dia mai kat ACC..kena tunggu dalam 2 jam jugak la..tapi tk kisah sangat sebab jumpa dengan kawan2 kan..borak2 update berita terkini..atif pun sempatlah main ngan kawan2 dia yang dah lama tk jumpa..


@ACC..masa ni tk ramai orang lagi


Dalam pukul 11 tu baru le jumpa Dr Yeoh..pastu atif nak kena tunggu masukkan ubat chemo sekejap dan aku pi ambik ubat kat farmasi..dalam pukul 12 baru leh balik..




kat farmasi..nasib baik tak ramai orang..tunggu kejap je




Lepas balik dari ACC selalunya kami akan ke ofis baba dulu..bila my hubby balik sekolah dia akan datang ambik kami kat situ..sekolah tempat my hubby mengajar tak jauh sangat dari ofis baba..sebelum balik ke ofis baba, singgah lunch kat Unit Nelayan Jelutong..makan kari ikan sembilang..sedap woooo...fresh gile ikan sembilang dia..lauk2 yang lain pun sodap jugak..




Ni gambar2 atif main2 kat Tadika Islam..dekat2 dengan ofis baba..dia seronok betul kalau dapat pi tadika..tengok budak2 dok belajar n main..dia pun boleh main macam2..gitula ceritanya untuk kali ni..next appointment 16 June depan..

9 comments:

ayah,ummi, farish said...

camner ngan keadaan atif skrg????

ieda said...

biasanya mcm tulah..bila kita start satu benda tu dgn mudah..kerja2 berikutnya pun jadi mudah.
moga atif sihat selalu..aktif jer dia.

A D I A said...

kena masuk ubat chemo? adeh kena backlog ni nak tau citer per. harap atif makin sihat ye. meh peluk skit atif. *hugs*

Kauthar said...

ummifarish: atif sihat alhamdulillah..ceria dan aktif je dia sekarang ni..nak makan ubat pun senang..syukur sangat kak :D


kak ieda: alhamdulillah..banyak perkara yang telah dipermudahkan oleh Allah..apa2pun saya redha dan bersyukur atas ujian Allah


adia: tu la babe..sila backlog ye..selak balik cite lama2..ok2 nnti atif *hugs* balik aunty adia :D

Izan Ishak said...

kauthar...
atif ni mmg anak yg baik n bijak kan. wpun hakikatnya dia sakit, dia tetap ceria mcm anak2 yang lain. auntie izan doakan atif ceria2 selalu ye sayang...

boyachilles30 said...

cian kat adik...kim salam kat dia yer...

nurulhuda said...

slm. cute boy atif! sy doakan atif cepat sembuh, kalau akak perlukan nutrition & diet consultation utk atif [utk mak atif pun boleh..hehe] sy sedia membantu, free of charge :) cayang atif!!

Jiey^Mien said...

dlm2 tak sehat tu, abis ns lemak 2 bungkus..
bagus la atif!

Kauthar said...

kak izan: atif memang ceria je kak..dulu masa dok sakit2 pun dia tak banyak buat hal..dia gembiraa jee..alhamdulillah!

boyachilles:nanti saya sampaikan salam ye :D

nurulhuda:thanks huda atas doa untuk atif..hihihi..sronok ni dapat free consultation..i'll ctc u later k :D

jiey: bab2 makan ni atif mmg takde masalah sgt..kalau makanan yang dia suka okla..kalau dia tk suka..tk makanlah jawabnyee