Friday, August 13, 2010

Meriahnya Bazar Ramadhan..



Semalam selepas balik office sempat aku membeli-belah di bazar Ramadhan yang dekat dengan rumah..bazar Ramadhan Kubang Semang nama dia...dekat dengan masjid Kubang Semang..bazar Ramadhan ni memang dekat 'giler' lah dengan rumah aku, kalau jalan kaki pun boleh...lebih afdal lagi kalau jalan kaki atau naik motor memandangkan kesesakan adalah amat melampau sekali..tu yang aku malas nak pi naik kereta..semalam, disebabkan balik dari office terus singgah, so naik kereta jugaklah kan..tapi tkpa sebab my hubby ada..huhuuhuu..so aku tak kisah sangat sebab dia yang drive balik rumah..


Setiap hari kalau balik rumah hari jumaat memang sesak kawasan bazar Ramadhan ni, sebab hari jumaat ialah hari pasar malam..di bulan Ramadhan ni, maka nya jalan tersebut sesak setiap hari ye kawan2....memang meriah sangat..yang paling tak tahan sekali bila kereta yang diparking ikut suka saja..dahle jalan sesak, parking ikut dan saja (bahasa orang utara..huhuh)..so, bertambah sesaklah jalan tu..


Semalam agak tergezut jugak aku melihatkan kesesakan yang amat sangat di jalan tali air berhampiran bazar Ramadhan tu..nampaknya lebih hebat lagi dari tahun lepas..ni aku rasa mesti rakyat2 di luar kampung aku pun dok mai membeli-belah kat sini..tu yang ramai sangat rakyat jelata tak terkira dah nih...nasib baik aku parking kat tempat yang baikkk punya :) kalau tak dengan aku2 sekali terbabit..


Jualan juadah berbuka puasa tak payah cakaplah..macam2 ada..tapi kesukaan aku tak lain tak bukan laksa campoq (laksa penang plus sambal sotong kering, cucoq udang, tauhu manis), nasi kerabu dan laksam yang original ye (bukan yang orang penang buat pastu tak jadi pastu aku rasa nak marah!) original tu maksudnya yang dibuat oleh rakyat kelate sendiri ye :D Semalam dapatlah aku membeli laksa campoq kegemaranku itu..jalan2 lagi baru nampak nasi kerabu dan laksam original....(tiba2 rasa nak beli jugak..nafsu btoilah!) bak kata mama aku..puasa sebulan..toksah dok ikut nafsu sangat..hihihihi!


Juadah berbuka semalam semuanya ialah hasil pembelian aku n my hubby di bazar..mama buat cucoq jagung..aku beli nasi ayam untuk encik atif, nasi tomato untuk syukri (sepupu aku), laksa campoq untuk aku dan mama, kuih-muih my hubby punya, kebab my mama punya jugak (aku beli atas andaian aku sendiri :P )..air tiga jenis tuh..sirap selasih, soya dan tebu (yang ni tak membazir sebab habis!)..pastu mak teh aku hantaq pulak cucuq ubi, hotdog dan bihun goreng...aiyakkkk!!


Alhamdulillah..semuanya selesai..adalah kuih2 sikit tak habis aku tengok masa sahur nanti..hari ni mama pesan toksah beli kuih muih dah sebab dia nak buat cucoq udang, yahooo! So, hari ni aku berazam nak beli nasi kerabu dan laksam original ye kawan2..boleh gitu? meriah sikit hari ni sebab adik2 aku, nuha dan widad balik rumah :)


p/s: entry tidak bergambar memandangkan card reader baru masih belum di beli lagi....wuhuhu :(


6 comments:

RieNa said...

mak riena selalu ckp, kalau dr bm nak blk kg petani mmg jemmmm..sakit hati dibuatnya. tp dah tau bln posa mmg kubang semang jem sampai tanah liat nuuu...

mujuq riena dr ptg nibong terus naik highway p mengkuang amik nawal,pastu lalu kubang ulu-penanti-guaq perahu-lahaq yooi. selamat dr kesesakan. hehehe

Kauthar said...

btoi la riena..sakit hati jugak..kadang2 nak masuk kat simpang jalan rumah saya tu pun susah sangat..okla riena naik highway..saya turun highway, tu yg masalah tu..huhuhu :D

~~ciklinn~~ said...

linn tak pegi2 lagi ke param... memandangkan umar tecik lagi...hihihih

sayangsayangibu said...

wah meriah tu menu?
kalau ada gambar lagi meriah nih.. ;p

selamat berpuasa ye.........

Iman said...

Wah meriah nyer menu...selamat berbuka yer...hehehe

iqbalsyarie said...

Salam ramadhan kak.arap2 masih tak terlewat~hehehe
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to read?:) Latest entry,Tajuk :"pesona si Tudung labuh"